Intranet 
SearchGo SearchFESTIVAL BRATI GORE
 

Ko strašljive legende oživijo, ko zapojejo ljudske pesmi, ko kuhaš po babičinem receptu ali obujaš spomine ob potopisih; ko gozdovi plešejo in kamni trepetajo ob grozljivkah, klasični ali moderni literaturi – berejo gore. Od začetka in na glas; nežni verzi in romantični opisi v romanu ali prozi, v različnih jezikih, dialektih in lokalnih idiomih. Na mednarodni dan gora – 11. decembra – praznujemo kulturno raznolikost Alp!
 
Festival “Brati gore” je priložnost, da partnerji širom Alp organizirajo dogodke posvečene praznovanju moderne alpske literature, jezikov in kulture. Na Mednarodni dan gora (11. decembra) ste partnerji (šole, knjižnice, zainteresirani posamezniki, restavracije in druge zainteresirane organizacije in skupine) vabljeni k organiziranju svoje prireditve posvečene alpski literaturi. To lahko storite na več načinov; organiziranje branja del lokalnega avtorja, predstavitev knjige, ki se dogaja v alpski regiji, ali na drug inovativen način. Bodite del projekta, ki promovira vrednote Alpske konvencije: zaščito Alp, njihovo raznolikost in trajnostni razvoj. Poudarite gospodarske, okoljske, socialne in kulturne dimenzije življenja v Alpah tudi vi. 

Festival »Brati gore« je več kot samo organiziranje posameznih dogodkov – je tudi način povezovanja ljudi, kljub njihovi fizični ločenosti. V 2015 izvedbi festivala so ljubitelji knjig, avtorji, ljubitelji gora in umetniki razpravljali o izzivih in ocenjevali pomen, vpliv in namen alpske literature - ti vtisi so zbrani v filmu »Ljudje, knjige in gore – po sledeh alpske literature«.

Se nam boste pridružili? Organizirajte svoj dogodek v letu 2017! Partnerjiv iniciativi prejmete promocijske materiale (plakate, knjižna kazala in nalepke).

Za pomoč pri izboru knjig, smo pripravili neizčrpen seznam literature tukaj. Imate predloge o novih knjigah? Pišite nam

Festival Brati gore 2017 bo potekal 11. decembra na  naslednjih lokacijah (s klikom na lokacijo dobite več informacij o dogodku): 
Ozadje: 

Iniciativa “Brati gore” se je začela ob praznovanju Mednarodnega dneva gora 2015. Osnovna ideja je bila spodbuditi dogodke posvečene branju moderne alpske literature na različnih lokacijah v Alpah na Mednarodni dan gora, za katerega so Združeni Narodi razglasili 11. december. Festival Brati gore spodbuja praznovanje kulturne raznolikosti in podobnosti širom Alp in hkrati povezuje gore in umetnost. 
 
V kolikor imate predloge ali potrebujete informacije o dogodkih nam pišite.

Spremljajte nas na družbenih omrežjih (Facebook-u and Twitter-ju): #ReadingMountains, #WeLoveMountains


<<