Intranet 
SearchGo SearchFESTIVAL BRATI GORE
 
Praznovanje alpske kulturne dediščine v sklopu Mednarodnega dneva gora – 11. decembra

Festival “Brati Gore” je priložnost, da partnerji širom Alp organizirajo dogodke posvečenim praznovanju moderne alpske literature, jezikov in kulture. V tednu pred Mednarodnim dnem gora (11. decembra) so partnerji (šole, knjižnice, zainteresirani posamezniki, restavracije in druge zainteresirane organizacije in skupine) vabljeni k organiziranju svoje prireditve posvečene alpski literaturi. To lahko storijo na več načinov; organiziranje branja del lokalnega avtorja, predstavitev knjige, ki se dogaja v alpski regiji, ali na kakršen koli drug inovativen način.

Festival »Brati Gore« je več kot samo organiziranje posameznih dogodkov – je tudi način povezovanja ljudi, kljub njihovi fizični ločenosti. V 2015 izvedbi festivala so ljubitelji knjig, avtorji, ljubitelji gora in umetniki razpravljali izzivih in ocenjevali pomenu, vplivu in namenu alpske literature - ti vtisi so zbrani v filmu »Ljudje, knjige in gore – po sledeh alpske literature«.

Partnerji, ki so sodelovali v iniciativi leta 2016 so prejeli promocijske materiale (plakat, knjižna kazala in nalepke). 

Za pomoč pri izboru knjig, smo pripravili neizčrpen seznam literature tukaj. Imate predloge o novih knjigah? Pišite nam!

Festival Brati Gore 2016 je potekal med 5. in 11. decembrom. Na zemljevidu spodaj si lahko ogledate dogodke in njihove podrobnosti. Več informacij o izvedbi festivala v letu 2017 bo na voljo kmalu.  
Ozadje:
 
“Brati gore” je iniciativa Nemškega predsedstva Alpski konvenciji 2015-2016 in Stalnega sekretariata v okviru Mednarodnega dneva gora 2015. Osnovna ideja je spodbuditi dogodke posvečene branju moderne alpske literature na različnih lokacijah v Alpah na Mednarodni dan gora (11. december). Festival Brati Gore spodbuja praznovanje kulturne raznolikosti in podobnosti širom Alp in hkrati povezuje gore in umetnost.

Ponosni smo na prvo izvedbo pobude “Brati gore” 2015, saj je bilo v osmih državah na celotnem alpskem območju, in širše, organiziranih skoraj 100 dogodkov, ki so potekali v štirih jezikih (in številnih alpskih narečjih). Poglejte si vtise z izvedbe “Brati Gore” 2015

Spremljajte nas na družbenih omrežjih (Facebook-u and Twitter-ju): #ReadingMountains, #WeLoveMountains


<<